Svensk hederskultur

Posted in Föreläsning

Svensk hederskultur

Kristendom i sin struktur och doktrin är en katalysator för hederskultur på grund av att ”arvsynden” utgick från kvinnan i Bibeln. Kvinnoförtryck, skam- och hederskultur i väst verkar härstamma från kristendomens tidiga dagar och återfinns i de kulturer där kristendom är förhärskande. Med begreppet heder avses bland annat att mannens (”familjeöverhuvudets”) anseende är beroende av de andra familjemedlemmarnas uppförande. Särskilt viktigt är flickor och kvinnors betende.

När någon avviker från reglerna i en hederskultur kan straffet bli hårt. Misshandel, trakasserier, uteslutning ur familjen eller skällsord, social utfrysning i samhället är möjliga konsekvenser. I Sverige har skuldbeläggning av t.ex. våldtäktsoffer förekommit på skolor speciellt i mindre samhällen. Hederskulturen styr även i lagstiftningen. I rättsväsendet är fortfarande sexualbrott mot kvinnor och barn subventionerade och är oerhört svårt att bli dömnd för.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/listentoyourheart.se/itspossible.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399